Суспільство
Україна зберігає позиції у рейтингу світових виробників чавуну

Україна за підсумками семи місяців поточного року зберегла позицію серед 40 країн-виробників чавуну і опустилась на одну позицію у списку виробників сталі.
Про це повідомляє ОП «Укрметалургпром», передає Укрінформ.
Згідно з даними Worldsteel, у січні-липні 2025 р. металургійними підприємствами країн світу вироблено 813,72 млн т чавуну, з яких 740,02 млн т – доменним способом і 73,70 млн т – методом прямого відновлення. Це на 1,05% нижче за показник січня-липня 2024 р. (822,37 млн т).
Україна серед сорока країн за підсумками семи місяців залишається на 13-й позиції – обсяг виробництва чавуну вітчизняними металургами склав 4,36 млн т, що на 6,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Лідером ринку (62,2% світового виробництва чавуну) залишається Китай, де металурги у січні – липні 2025 року виплавили 505,83 млн т чавуну, що на 1,3% нижче від показника минулого року.
Світові обсяги виплавки сталі за цей період становили 934,29 млн т (-2,21% до 2024 року). Лідером тут також є Китай (54,7% світового виробництва) із 594,47 млн т, що на 3,1% нижче від показника минулого року.

Україна у світовому рейтингу перейшла з 21 на 22 позицію серед 71 країни-виробника сталі: вітчизняні металурги виплавили 4,26 млн т, або 93,02%, відносно січня – липня 2024 року.
Як повідомляв Укрінформ, українські металургійні підприємства у січні – липні виплавили 4,26 млн т сталі, що на 7% менше, ніж за аналогічний період торік. Зокрема, у липні виплавлено 580,5 тис. т, що на 18% менше минулорічного показника і на 6% менше, ніж у червні.
Фото ілюстративне
Фото Укрінформу можна купити тут
Суспільство
Розсилка: Ексклюзиви Укрінформу, які набрали найбільше переглядів цього тижня

У випуску зібрані авторські публікації, ексклюзивні коментарі, інтерв’ю від журналістів агентства, а також наші фото та відеосюжети і програми, оприлюднені на сайті та Ютуб-каналах Укрінформу.
Джерело
Суспільство
“Чорноморець” вивів луганську “Зорю” з Кубка України Анонси

Одеський футбольний клуб “Чорноморець” на своєму стадіоні виграв “Зорю” (Луганськ) матч проходив в рамках 1/32 Кубку України серед команд першої ліги.
Як повідомили у пресслужбі “Чорноморця”, клуб обійшов суперника з рахунком 2:1.
Перший гол забив Максим Лопирьонок з “Чорноморця” на 11 хвилині матчу, а на 51 хвилині Пилип Будківський з “Зорі” зрівняв рахунок. Утім на 78 хвилині Олексій Хобленко забив м’яч який став переможним для “Чорноморська”.
На початку серпня “Чорноморець” провів перший в сезоні матч, який також виграв з рахунком 2:1. Суперником тоді стала тернопільська “Нива”. Зустріч також відбулася на стадіоні “Чорноморець”. Минулого сезону “Чорноморець” виступав в Українській прем’єр-лізі. Утім після 30 матчів команда набрала 23 очки, посіла останнє місце та опинилася у Першій лізі.
У червні три найпрестижніші індивідуальні футбольні нагороди світу – “Золоті м’ячі” Олега Блохіна, Ігоря Бєланова та Андрія Шевченка привезли для експонування в Одесу. “Золотий м’яч” — футбольна нагорода, заснована французьким журналом France Football 1956 року. Її щороку вручають найкращому гравцеві світу (до 2007 року — найкращому гравцеві Європи).
У травні одеська команда “Чорноморець” зустрілася на своєму стадіоні із київським “Динамо” в рамках чемпіонатів української прем’єр-ліги. 13 травня футбольний клуб повідомив, що отримав дозвіл на проведення гри з вболівальниками. У березні 2024 року футбольний клуб “Чорноморець” отримував дозвіл від Одеської військової адміністрації на проведення матчу УПЛ за присутності вболівальників на стадіоні. Тоді на стадіоні “Чорноморець” відбувся матч проти НК “Верес”.
Через повномасштабне вторгнення росіян фанатам заборонили відвідувати стадіони в Україні. Втім, в грудні 2023 року Міністерство молоді та спорту розробило порядок узгодження та проведення спортивних змагань з глядачами.
Суспільство
На Одещині фермери вирощують корисну культуру — артишок

В Україні зростає зацікавлення вирощуванням артишоку — нішевого овочу, що може стати перспективною культурою для фермерського бізнесу. Нині артишок вирощується приблизно на 5 гектарах у різних регіонах України, зокрема у центральних регіонах і на Одещині.
Про це повідомляє Vgorode з посиланням на міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова.
Експерт зазначає, що культура добре адаптується до різних кліматичних умов, однак важливо правильно підібрати гібридні сорти та враховувати ймовірність зворотних приморозків. Саме заморозки цьогоріч стали причиною зменшення врожайності на частині ділянок — рослини пережили стрес, який спровокував передчасне дозрівання і зниження об’єму продукції. Для приватних господарств це може не бути критичним, однак при комерційному вирощуванні кожен кілограм має значення. Тож адаптація під регіональні умови — ключ до успіху.
Артишок — культура, що потребує планування з перших етапів: Підготовлене насіння висівають у теплицях у лютому (на початку або наприкінці — залежно від регіону); Розсада вимагає особливого догляду, оскільки є чутливою до густоти посадки; Висаджування у відкритий ґрунт здійснюють за спеціальною схемою, щоб рослини не «конкурували» одна з одною за простір і ресурси. Усі рекомендації фермер отримує напряму від експерта у разі придбання розсади — Павло Булгаков працює не тільки як практик, а і як консультант.
Попри те, що артишок традиційно вживають у середземноморських країнах, в Україні культура споживання цього овочу лише зароджується. Через це чимало людей не знають, як його готувати і яку користь він має. – Після того, як повністю почистити красиву бруньку артишоку, то залишається сама лише користь для організму людини, – підкреслює Павло Булгаков. Овоч багатий на антиоксиданти, клітковину та мінерали. Його активно починають вводити у меню ресторани, кафе, а також прихильники здорового харчування.
Павло Булгаков наголошує: артишок — це можливість для аграріїв диверсифікувати свою продукцію, особливо у контексті кліматичних змін та зростаючого попиту на здорову їжу. Крім того, овоч дозволяє продовжити терміни збирання врожаю, якщо висаджувати його в різних кліматичних зонах країни. Попит на артишок зростає як серед роздрібних покупців, так і з боку HoReCa (готелі, ресторани, кафе), де його починають активно використовувати в салатах, гарнірах та закусках. За словами експерта, український ринок ще не насичений, тому виробникам є простір для масштабування. Артишок — багаторічна овочева культура, що походить з Середземномор’я. Використовують здебільшого суцвіття до початку їх розпускання. Має велику харчову та лікувальну цінність. У кулінарії вважається делікатесом. Фермери, які шукають нові підходи до агробізнесу або хочуть вийти на нішеві ринки, можуть розглядати артишок як перспективну культуру вже з наступного сезону.
Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa
-
Події6 днів ago
Вийшов друком раніше неопублікований роман Олеся Ульяненка «Хрест на Сатурні»
-
Суспільство1 тиждень ago
Верховный Суд признал незаконными земельные решения Одесского горсовета
-
Усі новини1 тиждень ago
Скандал з Оленою Мандзюк — блогерка планує подати позов проти нардепа Гончаренка
-
Україна1 тиждень ago
жінка показала місце, де через вибух загинули відпочивальники — відео
-
Війна1 тиждень ago
Бойову бригаду Нацгвардії «Лють» очолив Олександр Рашевський
-
Війна1 тиждень ago
Росії потрібно близько 4,4 року, аби повністю захопити чотири області України
-
Політика1 тиждень ago
Війну неможливо завершити за один день після саміту на Алясці
-
Суспільство6 днів ago
Військовий з Миколаївщини отримав п’ять років за шкоду армії Анонси