Connect with us

Суспільство

Для реалізації проєкту «Фабрика-кухня» Ізмаїльська громада уклала Меморандум з Благодійною Фундацією

Published

on


Ізмаїльська громада та Благодійна Фундація «Конфлікт та розвиток» уклали Меморандум про співпрацю в напрямку організації здорового харчування школярів міста Ізмаїл. А саме мова йде про проєкт «Фабрика кухня». Про це повідомив міський голова Андрій Абрамченко, передає видання «Південь сьогодні».

У рамках реформи системи освіти, яка проходить в Україні в останні роки, здійснюється і реформування системи шкільного харчування. У 2023 році розпорядженням КМ України затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегічна мета реалізації реформи – докорінні зміни в організації шкільного харчування, забезпечення учнів різноманітним, збалансованим та якісним харчуванням з використанням новітніх технологічних процесів.

У 2024 році Ізмаїльській громаді було запропоновано взяти участь у проєкті «Фабрика-кухня». Якщо коротко, фабрика-кухня – це окреме підприємство, де готуються якісні готові страви, які проходять шокове охолодження. Потім ці готові страви доставляються в охолодженому вигляді до навчальних закладів. У навчальних закладах на спеціально встановленому обладнанні охолоджені страви мають доводитись до готовності.

Поява фабрики-кухні в місті Ізмаїл дасть можливість охопити якісним здоровим харчуванням усіх учнів закладів освіти Ізмаїльської громади.

Наразі, як зауважив міський голова, опрацьовуються пропозиції щодо будівництва на території Ізмаїла фабрики-кухні. Відбулися попередні консультації з представниками Благодійної Фундації «Конфлікт та розвиток» із зазначеного питання.

«Метою співпраці із Фундацією є максимально можливе поєднання i використання зусиль та ресурсів державного і приватного секторів для ефективної співпраці на шляху до організації дитячого харчування, довготривалою ціллю якого є створення кращих умов для життя та навчання майбутніх поколінь дітей міста Ізмаїл. Для реалізації цієї взаємодії виникла потреба в укладенні Меморандуму між Ізмаїльською МТГ та Благодійною Фундацією «Конфлікт та розвиток», – пояснює Андрій Абрамченко.

Ізмаїльська громада бере на себе зобов’язання щодо:

•⁠  ⁠сприяння в реалізації проєкту;

•⁠  ⁠надання будівельного майданчика для проведення робіт (пропонується ділянка на перехресті вулиць Лісова та Східна);

•⁠  ⁠забезпечення під’єднання до водо-, газо- та електромереж (все це наявне);

•⁠  ⁠забезпечення функціонування фабрики-кухні після введення її в експлуатацію.

Водночас Благодійна Фундація «Конфлікт та розвиток» бере на себе зобов’язання щодо:

•⁠  ⁠виконання заходів, необхідних для реалізації проєкту на всіх етапах будівництва: передпроєктна підготовка, проєктування, будівництво, здійснення технічного нагляду, контроль по здачі об’єкта будівництва в експлуатацію;

•⁠  ⁠здача в експлуатацію об’єкта, передача витрат та готового об’єкту Ізмаїльській міській територіальній громаді.

Також варто зазначити, що на працюючих фабриках-кухнях планують створити 80 нових робочих місць.

Подібні фабрики кухні в Україні є в Київській області (м.Буча) та Харківській області. Третя має зʼявитись в Одеській області – в місті Ізмаїл.

Нагадаємо:

У 2020 році Перша леді України Олена Зеленська ініціювала важливий проєкт — реформу шкільного харчування в Україні. У 2023 році Кабінет міністрів України затвердив Стратегію реформування шкільного харчування та оперативний план заходів щодо її реалізації на наступні роки. Одним з базових компонентів цього плану є модернізація інфраструктури шкільного харчування в громадах.

Однією із масштабних трансформацій в реформі стало запровадження нової моделі харчування – фабрики-кухні, яка є інноваційною моделлю організації харчування, затверджена урядом у 2023 році. Це окреме підприємство зі своїми потужностями, яке розташоване за межами школи.

Технологія передбачає повне приготування їжі з подальшим швидким охолодженням до температури +3°С. Процес швидкого охолодження, який ще називають «зупинкою приготування», відбувається в камері шокового охолодження, де температура страви швидко знижується. Це дозволяє продуктам зберегти велику кількість вологи, що зберігає їхню свіжість і смакові властивості. Після цього їжа зберігається при контрольованій температурі +3 – +5°С. Перед подачею їжа повинна бути регенерована (розігріта) з використанням пароконвекційної технології. Це дозволяє відновити температуру страви до комфортної для споживання, не змінюючи її структури і смакових властивостей. Сама виробнича система проста в експлуатації за умови дотримання правил безпечності та норм НАССР.

Сама фабрика-кухня спеціалізується на приготуванні їжі та її охолодженні – так звана технологія «cook and chill», тобто після приготування, їжу охолоджують і у такому вигляді доставляють до великої кількості закладів освіти в межах однієї або декількох територіальних громад. Свіжі страви освітні заклади отримуватимуть у спеціальних контейнерах, а на базі закладу їжа тільки підігрівається до оптимальної температури.

Будівництво першого такого підприємства завершили в грудні 2023 році в Бучі за фінансування Фонду Говарда Баффета. Ще один аналогічний проєкт реалізовують на Харківщині та тривають підготовчі роботи по проєктах в інших регіонах, одним з яких стало місто Ізмаїл. Раніше представники Фонду Говарда Баффета вже побували в Ізмаїлі, де ознайомилися з можливим місцем розташування фабрики-кухні. Як раніше журналістам видання «Південь сьогодні» повідомив заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Лузанов, мова йде про ділянку, яка відповідає вимогам та до якої можливе підведення всіх комунікацій. Розташована вона на перетині вулиць Східної та Лісової.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА
Фото – ілюстративне



Джерело

Україна

Скільки пар одружились за першу половину 2025 року і в яких областях найбільше

Published

on



Навіть у непростих умовах українці продовжують створювати сім’ї. З січня по червень 2025 року в країні офіційно зареєстровано 68 595 шлюбів.

Найбільше нових сімей утворилося у столиці — 14 411 пар, йдеться у повідомленні Міністерства юстиції України.

У топ-5 регіонів також увійшли:

  • Дніпропетровська область — 5 795 шлюбів,
  • Львівська область — 4 735,
  • Київська область — 4 163,
  • Одеська область — 4 099.

Найменше шлюбів уклали в Херсонській області — лише 217 пар, а також у Донецькій — 544.

Решта регіонів продемонстрували стабільний рівень одружень. Наприклад, у Харківській області одружилися 3 709 пар, у Вінницькій — 2 824, у Полтавській — 2 560, у Хмельницькій — 2 486, а в Черкаській — 2 447.

Нагадаємо, шлюб в Україні ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Проте навіть за цієї умови не всі люди можуть одружуватись один з одним.

Фокус також писав, що в Україні планують змінити оплату за адмінпослуги: більшість із них стануть платними, з фіксованими тарифами від 20 до 200 гривень. Наприклад, реєстрація шлюбу коштуватиме 200 гривень, оформлення документів на бізнес чи землю — теж до 200. Водночас соціальні та дитячі послуги залишаться безкоштовними.

В 2024 році в Україні кількість розлучень була фактично такою ж, як і кількість укладених шлюбів. За даними Міністерства юстиції та судової влади, минулого року українці уклали 150,2 тисячі шлюбів, а кількість розлучень склала 141,8 тисячі. Статистика за попередні роки теж не була оптимістичною, але останні дані називають “найбільшим сумним рекордом українців”.



Джерело

Continue Reading

Суспільство

Робота над законопроєктом про суд присяжних триває

Published

on



В Україні триває підготовка до ухвалення Верховною Радою проєкту закону про запровадження суду присяжних.

Про це повідомила заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Продовжую щоденну роботу на юридичному фронті, де наша головна мета — забезпечити покарання агресора та побудову сталого міжнародного механізму справедливості… У внутрішньому треку: очікуємо нових подань на суддів, триває розгляд законопроєктів щодо посилення незалежності судової влади, готуємо закон про суд присяжних — щоб народ мав голос у справах про тяжкі злочини. Реалізуємо інші заходи, визначені проєктом Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2025-2029 роки”, – зазначила Мудра.

Читайте також: Мудра розповіла про кадровий голод у судах

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт про створення в Україні суду присяжних зареєстровано у Верховній Раді у 2020 році за №3843, його авторами стали народні депутати Павло Фролов, Ігор Фріс, Федір Веніславський та Павло Павліш.

5 грудня 2024 Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт за основу.

11 лютого 2025 року проєкт було включено до порядку денного тринадцятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання. З початку 2025 року документ перебуває на стадії підготовки до другого читання Комітетом ВР з питань правової політики.

Згідно з законопроєктом, суд присяжних — це форма безпосередньої реалізації природного, закріпленого в Конституції права народу на здійснення правосуддя, що складається з одного професійного судді і Лави присяжних.

Пропонується, щоби Лава суду присяжних складалася з восьми присяжних.

Суд присяжних, як передбачається, розглядатиме кримінальні справи в першій інстанції. Вердикт присяжних про винуватість особи вважається прийнятим, якщо за нього проголосують щонайменше 7 з 8 присяжних.

Пропонується надати присяжним гарантії недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді.

Запровадження інституту суду присяжних було передбачене у Стратегії розвитку органів правосуддя і конституційного судочинства на 2021-2023 роки.



Джерело

Continue Reading

Суспільство

Виклик, перевага, унікальність: в Одесі дискутували про мультикультурність Бессарабії Анонси

Published

on



Дискусію, яка стала спробою з’ясувати чи здатна багатокультурна Бессарабія, частина Одеської області, стати моделлю для всієї України.

Організатором дискусії виступив  ICES – The Institute for Central European Strategy.

Спікерами виступили співачка, композиторка, фольклористка, ініціаторка етноекспедицій у Бессарабії Мар’яна Садовська та начальниця управління культури, національностей та релігій. Ярослава Різникова

Учасники дискусії намагалися відповісти на низку питань. Чи можна говорити про прикордоння не як про край, а як про центр змін? Чому саме з Бессарабії починається переосмислення української державності – через мову, культуру, довіру та щоденне співжиття? Обговорювали Бессарабію як лакмусовий папірець європейської інтеграції, виклик для української політичної нації й приклад того, як розмаїття стає ресурсом сили, а не загрозою.

“Мультикультурність Бессарабії відрізняється від такої в інших регіонах. Перш за все тим, що дуже різні культури тут значно ближчі одна до одної. Наприклад, ми були у селі Каракурт де албанська, гагаузька та болгарська культура разом. Я такого в Україні більше ніде не зустрічала”, – зазначила Ярослава Різникова.

Серед іншого учасники дискусії намагалися з’ясувати що значить “бути українським” у Бессарабії – не проти, а разом із місцевими ідентичностями, як протистояти імперській спадщині – не знищуючи, а переозначуючи її та чи присутня держава в регіоні насправді.

Бессарабія своєю мультикультурністю постійно притягує в Одеську область різноманітних істориків та блогерів. Наприклад, у квітні журналіст та автор проєкту “Світ навиворіт. Україна” Дмитро Комаров вдруге за сезон свого шоу у 2025 році відвідав Одеську область. 

Потім “Світ навиворіт. Україна” втретє за рік відвідав Одеську область причому відвідав одразу три місця. Спочатку команда шоу відвідала селище Доброслав за 40 кілометрів від Одеси де поспілкувалася з представниками спільноти “бороданів”. З Доброслава команда шоу поїхала до Болградського району де взяла участь в обряді жертвоприношення в селі Городнє, який місцеві жителі називають по мусульманські “Курбаном”. Цей обряд є жертвою Богу й має власну легенду.


Кирило Бойко



Джерело

Continue Reading

Trending

© 2023 Дайджест Одеси. Копіювання і розміщення матеріалів на інших сайтах дозволяється тільки за умови прямого посилання на сайт. Для Інтернет-видань обов'язковим є розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на використаний матеріал не нижче другого абзацу. Матеріали з позначкою «Реклама» публікуються на правах реклами, відповідальність за їхній зміст несе рекламодавець.