Connect with us

Усі новини

ринок продуктів зіткнувся з небезпечним парадкосом

Published

on



Неякісні продукти часто стають причиною серйозних захворювань, що загрожують здоров’ю. Однак, як би дивно це не звучало, хоча їхня кількість зменшується з кожним роком, смерті від отруєння та ускладнень, спричинених ними, навпаки, зростають.

У 2024 році Сполучені Штати зіткнулися з парадоксом у сфері безпеки харчових продуктів, який відображає світові тенденції: у той час як загальна кількість відгуків харчових продуктів дещо знизилася порівняно з 2023 роком, серйозність спалахів захворювань, що передаються через харчові продукти, різко зросла, що змушує споживачів дедалі більше турбуватися про безпеку повсякденних харчових продуктів, пише Scientific American.

У Фокус.Технології з’явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Згідно зі звітом Освітнього фонду Дослідницької групи громадських інтересів США (PIRG), у 2024 році федеральні агенції оголосили про 296 відкликань, що на 5% менше, ніж у 2023 році, коли було оголошено про 313 відкликань. Однак кількість зареєстрованих випадків захворювань харчового походження зросла з 1118 у 2023 році до 1392 у 2024 році.


Важливо

Швидко, смачно та небезпечно. Стійку до антибіотиків бактерію виявили в готових стравах

Ще більш тривожним є подвоєння кількості смертей, пов’язаних зі спалахами захворювань, яке збільшилося з восьми у 2023 році до 19 у 2024 році. Експерти з безпеки харчових продуктів, такі як Дарін Детвайлер, доцент Північно-Східного університету, вважають, що ці цифри, найімовірніше, відображають лише частину реальних випадків, оскільки багато людей не звертаються по медичну допомогу в разі таких поширених симптомів, як діарея або блювота.

Один із найсерйозніших інцидентів пов’язаний із делікатесним м’ясом, яке було пов’язане з 60 госпіталізаціями і 10 смертями в 19 штатах. Перевірки на заводі компанії у Вірджинії виявили численні порушення, зокрема антисанітарні умови, які, ймовірно, сприяли зараженню Listeria monocytogenes. Ця бактерія особливо живуча, вона здатна виживати в холодному середовищі та зберігатися на поверхнях протягом тривалого часу.

Ще один спалах був пов’язаний з гамбургерами. Нарізану цибулю, використовувану в цих гамбургерах, було визначено як ймовірне джерело спалаху кишкової палички, що призвело до 34 госпіталізацій і одного смертельного випадку. Кишкова паличка може поширюватися через забруднену поливальну воду, перехресне забруднення, недосмажене м’ясо, немиті продукти або недотримання правил гігієни.

Ці інциденти свідчать про серйозну проблему: хоча кількість відгуків скоротилася, патогенні мікроорганізми призвели до більш серйозних наслідків для здоров’я. Барбара Ковальчик, доцентка і директорка Інституту безпеки харчових продуктів і харчування при Університеті Джорджа Вашингтона, зазначає, що менше ніж 5 % усіх захворювань харчового походження пов’язані зі спалахом зі встановленим джерелом, що свідчить про те, що зареєстровані випадки можуть становити лише малу частину від їхньої реальної кількості.

Невідповідність між кількістю відгуків і тяжкістю захворювань підкреслює необхідність надійного нагляду за безпекою харчових продуктів. Споживачам рекомендується бути в курсі відгуків, дотримуватися правил безпечного поводження з харчовими продуктами і повідомляти про будь-які захворювання харчового походження в органи охорони здоров’я, щоб знизити ризики ускладнень і підвищити загальну безпеку.

Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м’яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м’ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.

Також Фокус писав про те, що популярні вітаміни можуть провокувати розвиток раку. Дослідження групи вчених з Південної Кореї пояснює, яка їжа може сприяти появі злоякісних утворень.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров’я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.



Джерело

Усі новини

експерти порівняли «особливі» смартфони і з’ясували, який краще

Published

on



Смартфон Google Pixel 10 Pro Fold відзначився вже за кількома пунктами — у нього є рейтинг захисту IP68 і магніти Pixelsnap (вперше у складного гаджета). Але Galaxy Z Fold 7, що вийшов раніше цього року, начебто ні в чому не поступається. Експерти вирішили провести змагання між флагманськими “розкладачками”.

Спочатку здається, що між двома телефонами немає нічого спільного, пише techadvisor.com. Pixel досить масивний і значний, а Samsung — навпаки, тонкий і легкий. Але це просто різні підходи. Якщо вам потрібен складаний телефон, який відчувається майже як звичайний, то вам більше сподобається Z Fold 7 з його тонкими рамками і незграбним дизайном. А якщо ви хочете щось більш солідне, ще й із закругленими краями, — то це якраз Pixel 10 Pro Fold.

Дисплеї смартфонів

Pixel 10 Pro Fold оснащений 6,4-дюймовим дисплеєм, а Galaxy Z Fold 7 — 6,5-дюймовим, і обидва смартфони пропонують 8-дюймові складні панелі всередині.

Може здатися, що різниця невелика, але тут треба пам’ятати про відмінності в дизайні. У Pixel краї закруглені, а у Samsung — більш гострі, і через це екрани Samsung здаються набагато більшими (це особливо помітно на зовнішньому екрані).

Зате плавні лінії Pixel роблять його більш зручним для утримання, особливо в розкладеному вигляді.

Продуктивність

Samsung Galaxy Z Fold 7 оснащений процесором Qualcomm Snapdragon 8 Elite, який на момент його виходу був найшвидшим чипом на ринку. У Pixel 10 Pro Fold використовується чипсет Tensor G5 від Google.

Обидва процесори швидкі, і різниця буде помітна тільки під час запуску вимогливої гри (наприклад, Wuthering Waves), або ж при інтенсивному відеомонтажі. І треба визнати, що в таких ситуаціях Z Fold 7 виявився ефективнішим.

Камери

Обидва смартфони оснащені потрійною камерою на задній панелі, а також двома фронтальними камерами на кожному екрані. І там, і там є надширококутна камера, основна камера і телеоб’єктив, але у Pixel це 5-кратний об’єктив, а у Samsung — 3-кратний.

Найбільша розбіжність спостерігається в основних датчиках. Pixel 10 Pro Fold оснащений 48-мегапіксельним сенсором розміром 1/2 дюйма, а Z Fold 7 — 200-мегапіксельним сенсором розміром 1/1,3 дюйма. Тому у нього не тільки вища роздільна здатність, але він ще й краще знімає в умовах слабкого освітлення.

Ще треба зазначити, що обидва телефони працюють на Android 16 і пропонують оновлення протягом 7 років, але оболонка Samsung One UI помітно відрізняється від стандартного Android Pixel 10 Pro Fold.

Загалом експерти дійшли висновку, що Samsung виграє завдяки своїй легкості та тонкості, — все-таки він більше схожий саме на преміальний смартфон. Натомість телефон Pixel має більш солідний вигляд, і, до того ж, це поки що єдиний складаний смартфон із вбудованими магнітами.

Раніше стало відомо, що нові складні смартфони Samsung незабаром після виходу стали неймовірно популярними, і їх навіть почали красти цілими партіями.



Джерело

Continue Reading

Усі новини

Експерти назвали найкращий тонкий смартфон у світі, і це виявився зовсім не iPhone Air

Published

on



Новий ультратонкий Galaxy S26 Edge з’явиться тільки 2026 року, але фахівці вже радять готуватися до презентації не тільки користувачам, а й самій компанії Samsung, — адже у неї ще є шанс наздогнати iPhone Air від Apple.

Є кілька фішок, до яких Samsung варто було б придивитися, пише tomsguide.com. На думку експертів, у Galaxy S26 Edge є всі шанси обіграти iPhone Air у боротьбі за статус найкращого тонкого смартфона. Але для цього треба звернути увагу на досвід конкурентів і зробити висновки.

Міцність телефону

Попередня модель Galaxy S25 Edge була товщиною всього 5,8 мм, але Apple побила цей рекорд зі своїм iPhone Air (його товщина — 5,64 мм). Однак справа не тільки в тонкому корпусі.

Apple використала Ceramic Shield 2 на передній панелі свого гаджета, а на задній — оригінальне покриття Ceramic Shield. Тож новий смартфон має бути не тільки тонким, але й міцним. Крім того, у Ceramic Shield 2 є покриття антивідблиску, і цей момент Samsung теж не завадило б врахувати.

Покращена камера

Більше камер — не завжди краще. У смартфона Apple всього одна основна камера на 48 Мп, але вона стабільно працює краще, ніж камера на задній панелі моделі Edge, яка використовує 200-мегапіксельний основний сенсор і 12-мегапіксельний надширококутний об’єктив.

Galaxy S25 Edge може знімати з ширшим кутом огляду, натомість фотографії iPhone Air пропонують реалістичніші кольори, та й сам смартфон краще підходить для зйомки при слабкому освітленні. А це все-таки важливіше для користувачів.

Більш потужна батарея

У Galaxy S25 Edge був акумулятор ємністю 3900 мАг, і під час тесту, який провели експерти видання, він показав результат 11 годин 48 хвилин. Загалом не так уже й погано, хоча інші моделі лінійки Galaxy S25 працювали довше.

Зате iPhone Air за акумулятора ємністю 3149 мАг подолав позначку в 12 годин.

Тож, навіть розробляючи дуже тонкий корпус, треба подумати і про те, щоб такий телефон був досить життєздатним.

Новий чипсет

A19 Pro, на якому працює iPhone Air, — це не найпотужніша версія чипа Apple. Зате флагмани Apple, як правило, використовують порівнянний чипсет, чого не завжди скажеш про Samsung.

Перед кожним випуском смартфона Samsung зазвичай розгоряються суперечки про те, який процесор вибрати, — Snapdragon або Exynos. Фахівці однозначно радять ставити на нову лінійку топовий чипсет Snapdragon 8 Elite Gen 5. Тоді новий Samsung дійсно перевершить iPhone Air.

Раніше стало відомо, що користувачам iPhone треба увімкнути одну функцію, яка допоможе вберегти гаджет від хакерів.

Також повідомлялося про функцію iPhone, якій заздрять усі власники Android. Йшлося про просунутий пошук по системі, який набагато кращий за всі Android-аналоги.



Джерело

Continue Reading

Усі новини

Найдивніший фрукт у світі дивовижно схожий на «пальці мерців»: який він на смак

Published

on



Дослідники розповіли про один з найцікавіших чагарників у світі — його листя і квіти мало примітні, проте все змінюється з настанням осені. У цей момент у рослини з’являються плоди, які часто порівнюють з пальцями мерців.

Чагарник декаіснеї фаргеса (Decaisnea fargesii) має вельми непримітний вигляд більшу частину року, проте восени з ним відбувається щось дивне, чого складно не помітити. У рослини виростають дивні плоди, які часто називають“пальцями мерців” або “синьою ковбасою”, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з’явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Що таке “пальці мерців”?

Насправді плоди чагарнику не мають нічого спільного з пальцями мерців, однак глянувши на них, легко зрозуміти, звідки в плода декаіснеї фаргеса з’явилося таке прізвисько. Плоди цього чагарнику сіро-блакитні, товсті, з перетяжками, що нагадують складки на пальцях.

Зазначимо, що рослина вперше була описана в науковій літературі 1892 року французьким ботаніком Адрієном Рене Франше — тоді вчений відзначив, що плоди рослини “красивого синього кольору”. Тоді жодного порівняння з “пальцями мерця” не передбачалося, оскільки, за словами Франше, форма, колір і перетяжки плодів були схожими на “великих гусениць, що звисають із гілок”.

Франше отримав зразок D. fargesii від французького католицького місіонера Поля Гійома Фарже, і рослина була названа на його честь. Фарже був вельми плідним колекціонером рослин, зібравши майже 4000 видів під час служби в провінції Сичуань (Китай). Саме там, а також у Тибеті та Непалі, в помірному кліматі досі ростуть пальці мерців. Цікаво, що плоди рослини, як правило, дозрівають якраз до Гелловіну.

Які на смак “пальці мерців”?

Сьогодні плоди чагарнику часто порівнюють із “пальцями мерців” або “синьою ковбасою”. Але чи можна їсти ці плоди і які вони на смак?

За словами дослідників, якщо розрізати плоди чагарнику, всередині прозорої м’якоті можна виявити чорне насіння, подібне до того, що ми бачимо в м’якоті кавуна. Їстівна тільки м’якуш — за словами керівника наукових досліджень Ботанічного саду і Центру досліджень рослин Університету Британської Колумбії Деніела Москіна, смак м’якоті не неприємний, але прісний, а текстура схожа на желе.

За словами морфолога насіння Королівського ботанічного саду в К’ю Вольфганга Ступпі, йому смак здався дуже тонким і приємним, переважно солодким з нотками дині та огірка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вперше показано розмову між рослинами.

Раніше Фокус писав про те, що рослини можуть мати свідомість: їх потрібно приспати, щоб з’ясувати це.



Джерело

Continue Reading

Trending

© 2023 Дайджест Одеси. Копіювання і розміщення матеріалів на інших сайтах дозволяється тільки за умови прямого посилання на сайт. Для Інтернет-видань обов'язковим є розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на використаний матеріал не нижче другого абзацу. Матеріали з позначкою «Реклама» публікуються на правах реклами, відповідальність за їхній зміст несе рекламодавець.