Connect with us

Україна

Сума «муніципальної няні» побільшала

Published

on

Відтепер щомісячна компенсація вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з 2272 гривень збільшилась до 6700. Про це повідомили у Одеській міській раді. 

Також змінились окремі умови надання послуги для забезпечення отримання підтримки саме тим, хто її найбільше потребує.

“Постановою Кабінету Міністрів від 30.12.2022 № 1474 «Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї» визначено, що компенсація послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» надається у разі здійснення догляду за дитиною з інвалідністю або у разі, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.Уряд також схвалив рішення щодо збільшення розміру компенсації послуги з одного прожиткового мінімуму (а у разі догляду за дітьми з інвалідністю – з двох прожиткових мінімумів на дітей віком до шести років) до однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Таким чином, сім’я на відшкодування послуги няні зможе щомісяця отримувати 6 700 гривень замість 2 272 гривень.”, – йдеться у повідомленні.

Механізм нарахування компенсації послуги залежить від фактичного часу догляду за дитиною на підставі акту про надану послугу «муніципальна няня».

Батьки, опікуни дитини віком до трьох років, які отримують відшкодування вартості послуги «муніципальна няня», повинні підтвердити своє право на таке відшкодування.

Для цього потрібно подати документи, передбачені Порядком відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», до районних управлінь соціального захисту населення за адресами:

● вул. Армійська, 9 (Приморський район);

● вул. Косовська, 2-Д (Малиновський район);

● вул. Ак. Корольова, 9 (Київський район);

● просп. Добровольського, 120А (Суворовський район).

Україна

У 2024 році учні отримають нові підручники про сучасну війну, – міністр освіти Лісовий

Published

on

В наступному навчальному році школярі вивчатимуть історію України на новий манер: дітям видадуть підручники про сучасну війну.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” вчора, 20 вересня, заявив міністр освіти Оксен Лісовий.

Лісовий повідомив, що незабаром українські вчителі отримають методичні матеріали про те, як висвітлювати війну. Так, педагоги правильно пояснюватимуть дітям різних вікових категорій ті чи інші історичні події.

Найважливішою тезою міністра освіти Лісового стала інформація про те, що з наступного року діти отримуватимуть більш актуальні підручники з історії, в яких буде додано параграфи про сучасну війну з росією. Тобто до старих підручників буде додано нові розділи.

Також Лісовий повідомив, що у Міністерстві планується переглянути підхід до викладання історії у закладах освіти України.

“На нашу думку, викладання має йти за іншими принципами: наративне викладання, осмислене сприйняття, спонукати до осмислення історичних подій”, – зазначив Оксен Лісовий в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Continue Reading

Україна

У Британії українські студенти вчаться очищувати ґрунт від наслідків війни

Published

on

У Великій Британії українські студенти вивчають, як покращити якість ґрунту, забрудненого наслідками бойових дій.

Про це пише BBC, передає Бабель.

Існує ризик, що вибухові речовини від ракет, бомб і снарядів забруднюють ґрунт і можуть мати довготривалий вплив на землю.

У Королівському сільськогосподарському коледжі Сайренсестера студенти аналізують зразки ґрунту за допомогою спецобладнання для пошуку важких металів та інших забруднювачів.

За словами професора Марка Хортона, уже виявили кілька шкідливих металів. Така ситуація може вплинути на якість культур, що ростуть на забруднених полях, і псувати світові запаси їжі.

Ще одна проблема для українських сільськогосподарських земель — міни. За оцінками програми розвитку ООН, роботи з розмінування території України коштуватимуть $35,7 мільйона. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, майже 174 тисячі квадратних кілометрів України всіяні вибухонебезпечними предметами, а заміновані родючі землі країни могли б прогодувати 80 мільйонів людей в усьому світі.

Continue Reading

Україна

Діти ВПО будуть першочергово зараховані до шкіл

Published

on

Діти внутрішньо переміщених осіб матимуть право на першочергове зарахування до шкіл, у тому числі до 1 класу.

Відповідна норма внесена до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів, оприлюдненого МОН для громадського обговорення.

Зокрема, діти внутрішньо переміщених осіб, які йдуть до першого класу, матимуть право на першочергове зарахування за місцем перебування.

Також право на першочергове зарахування без проведення конкурсу протягом року діти ВПО матимуть при поверненні до своїх шкіл, у яких вони навчалися до переїзду.

Continue Reading

Trending

© 2023 Дайджест Одеси. Копіювання і розміщення матеріалів на інших сайтах дозволяється тільки за умови прямого посилання на сайт. Для Інтернет-видань обов'язковим є розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на використаний матеріал не нижче другого абзацу. Матеріали з позначкою «Реклама» публікуються на правах реклами, відповідальність за їхній зміст несе рекламодавець.